“Slaap er een nachtje over” of “een nachtje goed slapen, zal je goed doen” zijn vaak adviezen die we krijgen. Maar als je slecht slaapt kan je hier helemaal niets mee.

Een goede nachtrust is enorm belangrijk voor ons en zorgt dat jij je beter voelt op alle dimensies. Maar hoe ga je om met een slechte nachtrust en wat kun je hier zelf aan doen?

In deze blog delen we een aantal redenen waarom je s’ nachts wakker kan liggen én tips om beter te slapen.

Je organen hebben een cyclus van 24 uur, dat wil zeggen dat elk orgaan op een moment van de dag het actiefste is. Zo is je hart actief rond lunchtijd en daarom is het ook zo’n goed moment om te gezellig met iemand af te spreken en heerlijk te lachen samen.

Maar ook s’ nachts zijn een aantal organen actief en kunnen zij je wakker houden.

Tussen 23 en 1 uur: Galblaas tijd

Als je wakker ligt tussen 23 en 1 uur dan is je galblaas actief. Je galblaas is gevoelig voor vet, alcohol en cafeïne. Misschien wil je lijf je wel laten weten dat je hiermee mag minderen. Het gezegde: ‘je gal spuwen’, zegt ook iets over hoe jij je voelt. Vaak is het een teken dat wij erg oordelend en negatief zijn naar onszelf en anderen. Kijk eens of je liefdevoller naar jezelf kan zijn en minder kritisch op anderen.

Tussen 1 en 3 uur: Lever tijd

Als je wakker ligt tussen 1 en 3 uur dan is je lever in actie. ‘Iets op je lever hebben’ zegt het al, er zit je iets dwars. Vaak is er opgekropte boosheid of frustratie die je nog dwars zit en die je op dit tijdstip laat weten dat je daar iets mee mag. Leer boosheid uiten, leer voor jezelf opkomen, leer de emotie boosheid er ook te laten zijn en echt aan te geven wat jij vindt, dit kan je slaapproblemen oplossen. Ook staat je lever voor controle en actiepunten. Wil je alles onder controle houden of zit je enorm in de actie stand? Dan geeft je lijf je nu aan dat je meer in vertrouwen mag stappen en mag vertragen.

Tussen 3 en 5 uur: Longen tijd
Op dit tijdstip zijn de longen actief. In de TAO staan je longen voor verdriet. Als wij wakker liggen tussen 3 en 5 uur dan speelt er vaak onverwerkt verdriet dat wij nog een plek mogen geven. Je leren uiten, verdrietig durven zijn bij anderen en voor jezelf opkomen kunnen hierin helpen. Ook kan er verdriet spelen rondom het thema verlies: verlies van een dierbare, verlies van liefde, verlies van werk. Door hierbij stil te staan op dat moment en even verdrietig te mogen zijn, kunnen wij erna vaak beter weer slapen.

Tussen 5 en 7 uur: Dikke darm tijd
Je dikke darm staat voor vertering en loslaten. Wat mag jij nog verteren? Wat heb je los te laten? Soms dragen we dingen heel lang met ons mee en mogen we goed afscheid nemen om los te laten. Als je tussen 5 en 7 wakker ligt kan dit een teken zijn dat je iets met je meedraagt dat je achter je mag laten.

Wil jij weer goed slapen? Houdt dan eens bij wanneer je steeds wakker ligt en wat dit kan betekenen. Ga zelf of samen met een coach aan de slag om dit aan te pakken. In de weekenden van Landen in je Lijf zijn deze thema’s en slaap ook altijd een onderdeel van het weekend. De verzwaringsdeken die we noemen in deze nieuwsbrief kan ook enorm helpen bij het verbeteren van je nachtrust.

Slaap lekker!

X
X