Nu de zomer is begonnen staat voor veel mensen de vakantie bijna voor de deur. Het ideale moment om helemaal uit te rusten en om jezelf weer volledig op te laden voor de rest van het jaar. Maar de weken voor de vakantie kunnen juist ook extra stress met zich meebrengen. Hierdoor staan we vaak de eerste week van onze vakantie nog volledig aan, is ons hoofd nog overvol en worden sommigen zelfs ziek omdat het lichaam volledig bij moet komen van alle stress.

Wij horen bij Landen in je Lijf vaak dat mensen uitgeblust naar de eindstreep toe rennen. Dat we enorm uitkijken naar onze vakantie en als het dan eindelijk zover is, we de eerste week moeten bijkomen van alle drukte en hectiek van de aanloop naar de vakantie toe. Om dit te voorkomen is het belangrijk om het hele jaar door meer in balans te zijn, maar in deze blog gaan we specifiek in op de vakantieperiode. Daarom geef ik je een aantal tips zodat je dit jaar wél ontspannen kunt beginnen aan je welverdiende vakantie!

Schrijf je to do’s op

Maak een duidelijke to do list van de werkzaamheden die je graag afgerond wilt hebben, wat je hiervoor nodig hebt en welke werkzaamheden er overgedragen moeten worden aan collega’s. Door dingen op te schrijven hoef je hier niet meer continu over na te denken en ervaar je meer ruimte in je hoofd.

Durf nee te zeggen

Durf nee te zeggen. Als je het overzicht van hierboven voor jezelf hebt opgeschreven, weet je exact wat je nog moet doen en hoeveel tijd je hier ongeveer aan kwijt bent. Het is dan niet de bedoeling om nog allemaal extra taken op je bord te nemen waar je eigenlijk geen tijd voor hebt. Durf daarom nee te zeggen tegen collega’s of je leidinggevende als zij nog extra dingen van je vragen. Hierdoor weten zij ook waar ze aan toe zijn en hoef jij je niet een slag in de rondte te werken om alles nog snel af te ronden.

Bouw een aantal ontspanningsmomenten in

Bouw gedurende de dag een aantal ontspanningsmomentjes in. Deze tip is niet alleen goed om toe te passen in aanloop naar je vakantie, maar zou je eigenlijk het gehele jaar door ‘moeten’ toepassen. Begin bijvoorbeeld je dag met een energieke meditatie, neem tijdens je werk even een paar minuutjes de tijd om je te focussen op je ademhaling om hiermee ruimte in je hoofd te creëren, doe ’s avonds een wandeling in de buitenlucht en sluit je dag af met een meditatie over dankbaarheid.

Neem een paar dagen extra op voordat je op vakantie gaat

Ga jij direct de eerste dag van je vakantie ook op vakantie? Dan raden wij toch aan om een aantal extra vrije dagen op te nemen voor de dag dat je vertrekt. Vaak moet er dan nog veel geregeld worden zoals de laatste boodschapjes, het inpakken van de koffers en het uitzoeken van de benodigde papieren. Vaak heb je hier dan niet heel veel tijd meer voor en moet alles nog snel-snel worden geregeld. Door een paar extra vrije dagen kun je deze taken rustiger uitvoeren en behoud je veel meer overzicht.

Laat je werk thuis
Deze klinkt voor sommigen misschien logisch, maar we willen het toch nog een keer benadrukken: laat je werk thuis. Tijdens je vakantie heb je echt vakantie. Je hoeft dus niet de laatste mailtjes nog te beantwoorden, je laptop mee te nemen of je werktelefoon bij je te hebben ‘in geval van nood’. Laat alles lekker thuis of zorg dat alles wat aan werk gerelateerd is uit het zicht ligt. Dan weet je zeker dat je niet stiekem alsnog bezig gaat met je werk.

Fijne vakantie!

X
X