Je herkent het vast: je bent heerlijk bijgetankt in de vakantie, voelt de energie weer stromen en bent helemaal in verbinding met jezelf. Vol nieuwe energie ga je weer aan de slag en na dag 1 voel je al dat je de connectie langzaam aan het verliezen bent.

Stress, deadlines, mails, telefoontjes, je whatsapp, afspraken: je staat meteen weer aan.

De connectie met onszelf is nodig om in flow te zijn. Als jij in verbinding bent met jezelf, voel je beter wat je nodig hebt, kun jij de signalen van je lijf belonen en communiceer jij vanuit je hart.

Maar gedurende een dag zijn er zoveel momenten die aan deze connectie trekken. Het kan al zoiets simpels zijn als je kind dat een glas melk omgooit dat je niet kan hebben, je partner die een boodschap is vergeten of je collega die een mail nog niet heeft gestuurd.

Iets in jou wordt getriggerd waardoor je uit de verbinding stapt. Vaak doet het zeer en raakt het een oude pijn. Bijvoorbeeld: ik moet altijd sterk zijn, ik moet alles alleen doen, ik doe het wel weer etc.

Ons brein is zo gemaakt dat het ons weghoudt van pijn, want we willen niets liever dan ons goed voelen. Het brein neemt je in bescherming en gooit letterlijk de boel dicht. Je gaat uit je hart en in je hoofd, want daar voel je geen pijn. Met als gevolg dat de verbinding is verbroken.

Wil jij deze verbinding herstellen? Volg dan deze stappen:

  1. Neem waar dat de connectie is verbroken (vaak uit dit zich in moe zijn, mopperig zijn, een kort lontje hebben of een gejaagd gevoel).
  2. Sta stil en haal een paar keer diep adem.
  3. Stel jezelf de vraag: wat doet er zeer? Waarvoor wil mijn brein mij beschermen?
  4. Voel het verdriet, de teleurstelling of de pijn die er is en weet dat jij in het nu dit prima kan dragen. Durf te voelen wat er wordt geraakt en laat het er even zijn (emoties willen gevoeld worden).
  5. Adem nog een kaar keer diep in en uit en verbind je met je hart. Bedankt je systeem voor de bescherming en stel het gerust door te zeggen: in het nu kan ik het aan.
X
X