Beoordeeld met een 9,2!

Hervind je eigen energie

+10 Jaar ervaring

Dankbaarheid is een belangrijke tool om jezelf te ontwikkelen. Je kan dit echt leren! Ken je dat? Je zit niet lekker in je vel en voor je gevoel is niets goed. Je voelt je niet fijn in je eigen lijf, je collega deed vandaag onaardig tegen je, het regent en je moet ook nog boodschappen doen terwijl je auto bij de garage staat. Je focus ligt volledig op alles wat niet is en voor je het weet is heel de wereld stom en zwaar.

Je brein weet niet of de dingen die jij denkt ook echt waar zijn. Wat jij denkt neemt jouw lichaam aan als waar. Als jouw focus dus ligt op alles wat niet goed is, dan neemt je lijf en je mindset dit over. Je ziet nog meer dingen die niet fijn zijn, je schouders gaan hangen, je lijf wordt moe en voor je het weet voel jij je leeg en energieloos.

Deze cirkel kun je doorbreken! Met dankbaarheid. Dankbaarheid heeft namelijk een enorm effect op ons geluksgevoel, onze relaties en onze gezondheid.

Uit onderzoek blijkt dat de mensen die dankbaar zijn, hoger scoren op geluk en gezondheid. Zo zie je ook weer hoe je mind en lijf samengaan. Ook bleken relaties enorm te verbeteren wanneer partners hun dankbaarheid naar elkaar uiten. Zij voelde zich meer gewaardeerd, hun hart ging meer open en er was een betere verbinding.

Ook ben je minder materialistisch (omdat we minder behoefte hebben aan nieuwe dingen), slapen we langer en beter (omdat je in slaap valt met positieve gedachtes) en word je beschermd tegen stress en burn-out (doordat je meer gemotiveerd bent en meer blij met de dingen om je heen.)

Een hoop voordelen dus! Maar hoe leer je meer dankbaar te zijn?

Dankbaarheid kun je leren! Voor een deel is dit aangeboren; de een is meer gefocust op wat er wel is en de ander meer op wat er niet is. Maar je kunt dit ook zeker leren.

Het begint met je bewust worden van meer dankbaar willen zijn. Iedere keer als jij jezelf betrapt op gevoelens of gedachtes die negatief en ondankbaar zijn, stel je er 3 dankbare gedachtes tegenover. Ervaar maar eens hoe vaak de focus ligt op wat niet en doorbreek dit met 3x zoveel focus op wat er wel is.

Ook helpt het enorm om een dankbaarheidsdagboek bij te houden. Schrijf iedere dag, aan het eind van de dag, op waar jij dankbaar voor bent. En lees dit regelmatig even terug. Zo kun je iedere dag bijhouden waar je dankbaar voor bent en aan het eind van de week terugblikken op wat er die week allemaal wel was. Of iedere maand of ieder moment dat je voelt dat je niet dankbaar bent. Je zult merken dat je meteen blijer bent en jij je energieker voelt.

Wat ook een mooie oefening is om meer dankbaarheid te leren is een dankbaarheidsbrief te schrijven of een dankbaarheidsgesprek te voeren. Zeg iemand die je heel dierbaar is eens waar je die persoon allemaal dankbaar voor bent en wat die persoon voor moois heeft gedaan. Dit kan live, telefonisch of in een brief zodat die persoon het nog eens na kan lezen (als hij of zij even minder dankbaar is.) Het is heel fijn om je hart over te laten stromen met waar je dankbaar voor bent voor die persoon. En het is heerlijk om te ontvangen wat er in je wordt gewaardeerd.

Maak dankbaarheid zo klein mogelijk! We zijn geneigd dat hele bijzondere dingen op ons lijstje moeten, maar juist de kleine dingen in het leven maken het grote verschil. Een kopje thee dat je vandaag rustig op de bank hebt kunnen drinken, de zon die scheen in je gezicht, het mooie boek dat je aan het lezen bent, het fijne moment met je partner die je een knuffel gaf of de oprechte glimlach die je kreeg van de caissière in de supermarkt.

En met dat ik dit artikel schrijf voel ik mijn eigen dankbaarheid al stromen! Alleen het schrijven over dankbaarheid opent mijn hart al meer en brengt een glimlach op mijn gezicht. Het is bijna magisch! Het is een kwestie van gewoon doen 🙂

Waar ben jij dankbaar voor? Laat het ons hier weten.