Beoordeeld met een 9,2!

Hervind je eigen energie

+10 Jaar ervaring

We zitten midden in de tweede periode van lockdown waarin we minder kunnen en veel wat willen niet kunnen doen. We missen de collega’s, vrienden, samenwerken, leuke uitjes en lekker in een restaurant of aan een bar een gezellige avond hebben. Dat heeft veel impact op ons op alle dimensies van energie. Mentaal zitten onze hoofden vol, emotioneel is er veel zorg, angst en controle, fysiek sporten we minder en leven we meer ongezond en spiritueel zijn we aan het ‘doorgaan’ en komen oude patronen en mechanismes bovendrijven. En dit haalt ons bij onszelf weg. En logisch ook. Vaak hebben we het niet eens door. Voor je het weet, zit je in een oud patroon en ben je dingen op de ‘comfort zone’ manier te doen. Dat is bekend en veilig. Op alle dimensies gebeurt er veel en in deze blog laat ik zien wat er daarop gebeurt. Wil jij dit anders?

Mentaal:
Op mentaal niveau zitten veel mensen ‘vol’. We zijn aan het overleven en veel mensen staan op standje ‘door’ en nu we weer in de tweede periode zitten, vraagt dat nog meer van ons. Het is lastig om je hoofd leeg te houden en te maken. De input is er continu en als je je al wilde afsluiten, dan begint iemand anders weer over de situatie. We krijgen ons hoofd niet leeg. We maken ons zorgen over werk, familie of de situatie en dat heeft veel invloed op onze mentale energie. En juist nu aan het begin van het jaar, is het fijn als je hoofd fris is en uitgerust aan het jaar kan beginnen. Zorg dat je elke dag oefeningen doet als ademhalingsoefeningen en de CHI. Plan elke dag tijd om te gaan wandelen of buiten te zijn. De oefeningen en frisse lucht zijn een enorme boost voor je energie. Het zal je de noodzakelijke rust en overzicht geven die je nodig hebt.

Emotioneel:
Emotioneel gebeurt er helemaal veel. Zie maar eens dat je de huidige situatie buiten je houdt. Het is enorm lastig om niet door de situatie afgeleid te worden. Het is voor de hand liggend om mee te gaan in de huidige situatie, stil te vallen, ons zorgen te maken, het er veel met anderen over hebben en we continu het nieuws te volgen. Door alle prikkels, stoppen we met voelen en gaan we dingen vanuit ons hoofd doen en vergeten we te voelen. En zeker als je in oude patronen of oude mechanismes bent gestapt, zal je veel vanuit je hoofd doen. Deze afleidingen zorgen ervoor dat we veel dingen niet los kunnen laten en erover blijven malen en er mee bezig blijven. We worden bij onszelf weggehaald, komen vast te zitten en komen daar niet meer uit. Het antwoord is weer verbinden met voelen. Plan elke dag 3 momenten om stil te staan en een check-in te doen hoe het met je gaat. Wat voel je op dat moment en vul vervolgens je dag in zoals je wilt. Plan daarnaast een extra moment van alleen zijn om aan zelfreflectie of meditatie te doen. In deze oefeningen kan je weer stilte voelen en voelen wat jij nodig hebt om meer energie te hebben.

Fysiek:
Veel mensen bewegen minder en vinden het online werken lastig met sporten te combineren. Voorheen had je een afspraak met je team, vereniging, op de sportschool of anderen in je agenda om te gaan sporten, maar nu is dat veel lastiger. Uit onderzoek blijkt dat mensen ongezonder leven doordat ze vanuit huis werken. We schijnen meer suikers tot ons te nemen en dit onszelf te ‘gunnen’ door de situatie. Daarnaast hebben mensen, terwijl ze super hard hebben gewerkt, minder vakantie genomen dan vorig jaar. Dit om dagen te sparen voordat het weer kan. Deze periode vraagt enorm veel van ons en het is van groot belang ook in deze weken goed op te laden en zorg dat je het volgende blok alweer in je agenda plant om vrij te zijn.

Spiritueel:
Spiritueel nodigt de huidige periode ons daarentegen juist uit om een andere beweging te maken. . En die beweging is naar binnen. We mogen de verbinding maken met onze innerlijk en daar voelen wat wij vinden en willen. Mentaal, fysiek, emotioneel en spiritueel hebben we rust en stilte nodig om ons allereerst met onszelf te verbinden. Het is tevens de periode om in liefde te stappen, dingen samen te doen, elkaar te steunen, niet te oordelen en te verbinding met controle. De mentale prikkels mogen even on hold worden gezet en je mag even naar binnen om te voelen hoe het met je is en wat je nodig hebt. Dit kan je doen door een ademhalingsoefening of meditatie. Je kan je dan weer verbinden met jezelf en je innerlijk vertrouwen. De keerzijde van controle en angst is namelijk vertrouwen. Door je juist nu niet te verbinden met wat er buiten gebeurt, maar te kijken naar verbinding vanuit jezelf en vanuit daar naar buiten te kijken. Je volgt dan in grote lijnen wat er gebeurt, maar blijft bij jezelf. Jij bent het vertrekpunt.