Beoordeeld met een 9,2!

Hervind je eigen energie

+10 Jaar ervaring

Lief zijn voor jezelf is niet makkelijk. We moeten veel van onszelf. Zonder dat we het door hebben, hebben we een hele lijst van dingen die we moeten en zijn we streng voor onszelf. Bijvoorbeeld dat je vindt dat je een goede vader of moeder moet zijn, dat het huis altijd schoon en opgeruimd moet zijn of dat je succesvol op je werk moet zijn. Ik heb dat zelf ook. Zo moet ik bijvoorbeeld van mezelf elke dag een halve uur oefeningen doen. En wil ik de dingen die ik doe goed doen en wil ik een goed product afleveren.

In dit moeten vergeten we iets heel belangrijks: lief te zijn voor jezelf en te genieten van de dingen die je doet. We zijn vaak heel helpend en lief naar anderen. Maar lief zijn voor jezelf en met zelfcompassie naar jezelf kijken vinden we vaak moeilijk. Het voelt haast tegen natuurlijk, omdat het kritische stemmetje in ons hoofd zo hard schreeuwt. Maar als je je hier bewust van bent, is het echt mogelijk om lief te zijn voor jezelf.

Loslaten

We kunnen leren van de natuur. Van de boom die de blaadjes loslaat om te overleven. Loslaten helpt je om niet meer te moeten. En ook al is het eng om de controle los te laten en dingen maar te laten gebeuren, daardoor komt er juist ruimte en kunnen er nieuwe dingen ontstaan. Afgelopen zomer ben ik mijn ‘moeten’ meer gaan loslaten. Ik heb bijvoorbeeld veel meer vanuit mijn hart oefeningen gegeven en ben gaan voelen wat de groep nodig had. Daardoor ontstonden zo veel mooie nieuwe dingen. Ik kon veel meer genieten en loslaten dat ik niet alles hoefde te controleren. En in plaats van dat ik bezig was met het feit dat het perfect moest zijn, durfde ik te genieten……en was het juist perfect!

Je bent mooi zoals je bent

We zijn niet volmaakt. Gelukkig niet. En het gekke is dat we dat van de mensen om ons heen ook niet verwachten. Integendeel, juist die onvolmaaktheden, die kwetsbaarheden van de mensen om ons heen begrijpen we en omarmen we. Gek dan toch, dat we van onszelf wel verwachten dat we volmaakt zijn en geen begrip hebben als we het voor ons idee niet zijn. Probeer naar jezelf te kijken zoals je dat doet naar de mensen waar je van houdt.

Geef jezelf eens een schouderklopje en zeg dat je trots bent op jezelf. Troost jezelf en zeg dat het niet erg is dat je een ‘fout’ hebt gemaakt, dat je daar juist van leert en dat je niet perfect hoeft te zijn. Moedig jezelf aan als je bang bent om iets te doen wat buiten je comfort zone ligt. Zeg tegen jezelf dat je te ‘dikke’ benen, je ‘lelijke’ piekhaar, je ‘lompheid’ of wat je dan ook maar stom of vervelend vindt aan jezelf, juist jou maakt. Je bent namelijk prachtig en mooi zoals je bent.

Stop met streng zijn

Ben je verdrietig omdat je net iets vervelends hebt meegemaakt en begin je te huilen waar je kinderen bij zijn? Heel goed. Dan leren ze dat verdriet bij het leven hoort. En ben je dan een slechte vader? Juist niet. Heb je net een e-mail gestuurd met spelfouten erin? Prima, dan zien anderen (als ze het al zien) dat ze niet de enigen zijn die wel eens een ‘foutje’ maken. Ben je down en hangen er alleen maar donkere wolken boven je? Dat mag en dat hoort erbij. Accepteer dat je soms gewoon even niet blij bent. Gelukkig maar. Laat alle emoties er zijn. Als je altijd blij bent, zou je het namelijk niet meer herkennen als blij.

Bewustwording

Wees je ervan bewust dat als je streng kunt zijn voor jezelf, je ook kunt stoppen met streng zijn voor jezelf. Het zijn jouw gedachtes. Gedachtes die niet altijd waar zijn. Die je kunt negeren. En als je dat maar vaak genoeg doet, stoppen ze er vanzelf mee.

Nadat ik me bewust werd van mijn lijst van moeten, ben ik ze los gaan laten. Er ontstonden daardoor mooie nieuwe dingen en alles is beter gaan stromen. En elke dag mijn oefeningen doen, heb ik omgebogen van ‘ik moet oefeningen doen’, naar ‘ik wil oefeningen doen’, omdat het me zoveel energie geeft. Dus wees je bewust van je lijst met moeten. Buig het om of laat los en vooral: wees lief voor jezelf!

Heb jij een mooi voorbeeld hiervan of wil je je moeten delen? Laat het hieronder in een reactie weten.

Liefs Danny