Beoordeeld met een 9,2!

Hervind je eigen energie

+10 Jaar ervaring

Zelfliefde is vaak een grote uitdaging voor mensen. We vinden altijd wel wat van onszelf: we zijn te dik of te doen, onze buik hangt of onze armen zwabberen mee als we zwaaien, we zijn niet sterk genoeg of kunnen niet hard genoeg rennen en ga zo maar door.

Ik heb tijdens mijn opleiding eens een experiment gedaan rondom zelfliefde, met een armbandje: iedere keer als ik negatief over mezelf dacht of een oordeel had, moest ik het armbandje van pols wisselen. Het is schokkend om te merken hoe vaak je per dag wel niet negatief tegen jezelf praat of een oordeel hebt over iets wat je doet. Dit alleen al is een tip om te doen om je bewust te worden van je kritische stem. Je bewust zijn van dit gedrag is de eerste stap naar verandering.

Welk gevoel geeft het je als je zo tegen jezelf praat? Wat doet dit met je lijf? Met je houding en je energie?

Vaak gaan je lijf, je houding en je energie hier enorm op reageren. Je schouders gaan naar binnen staan, je rug wordt wat krommer, je hoofd wat meer gebogen, je voel meer zwaarte en ervaart minder energie.

De andere kant van je kritische ik is zelfliefde! Hét remedie tegen de kritische ik: ZELFLIEFDE. Door meer liefdevol te zijn naar je lijf en je kunnen, zal je energie verhogen, neem je houding een trotsere pose aan wat meer serotonine aanmaakt en waardoor jij je blijer en gelukkiger gaat voelen.

Met deze tips vergroot jij je zelfliefde:

Benoem de functionaliteit je lijf
Vaak ligt de focus op wat je lijf niet kan maar verleg deze focus naar wat je lijf wel kan. Er is altijd wel iets en wees daar dankbaar voor! Bedank je longen dat ik iedere dag weer kan ademen en je mij voorziet van frisse zuurstof. Bedank je aderen dat mijn bloed door heel mijn lijf mag stromen. Bedank je benen dat jullie mij vandaag door het mooie bos hebben gebracht. Of bedank je hart dat je iedere dag weer voor mij klopt en ik mag bestaan. Door de gedachtes te verleggen naar wat je lijf wel kan en wat je wel mooi vindt aan je lijf en daar dankbaar voor te zijn, vergroot de liefde voor je lijf.

Kijk achterom
We zijn vaak geneigd om alleen vooruit te kijken naar waar we willen zijn en vergelijken ons met mensen die daar al zijn. De mooie plaatjes op social media van mensen die super gelukkig zijn of mooi slank. We willen dit ook en raken gedemotiveerd door de lange reis die we nog denken te moeten gaan. Kijk niet alleen vooruit maar kijk ook eens achterom. Kijk eens welke stappen je al wel hebt gemaakt! Dat jij je al wel meer bewust bent dan je een paar jaar geleden was, dat je al wel meer kiest voor jezelf dan je deed of dat je al wel meer beweegt dan voorheen. Vergelijk je niet alleen met mensen die al verder zijn, maar vergelijk je ook met mensen die minder ver zijn. En besef je dat jij voor die mensen juist al een inspiratie bent!

Zeg iedere dag iets lief tegen jezelf
Het ging al vaker over affirmaties in onze nieuwsbrieven: een affirmatie is eigenlijk niets meer dan iets liefs zeggen tegen jezelf en dit vaak herhalen. Je lijf weet niet of iets echt al zo is of dat dit nog moet gebeuren. Ons brein is namelijk zo ingesteld dat het volgt wat je denkt.  Als jij denkt: “ik heb hoofdpijn” en dit steeds tegen je brein zegt, volgt je lijf en krijg je hoofdpijn. Dit werkt ook de positieve kant op. Als jij iedere dag tegen jezelf zegt: “ik ben goed genoeg” of ‘ik ben mooi”, dan gaat je lijf dit overnemen en ook echt zo ervaren. Het duurt gemiddeld 60 dagen tot deze affirmatie is ingebed in jouw systeem: houd dit dus wel even vol.

Zeg stop tegen je ego
Je ego is dat stemmetje in je hoofd dat zich overal mee wil bemoeien. Het is gestoeld op overtuigingen en opvoeding of dingen die je hebt meegemaakt. “Zo is het hoe het hoort.” Je denkt met je mind dat dit je wegwijzer is, maar je kompas zit niet in je hoofd, maar in je hart. Stop je ego dus door, heel simpel, stop te zeggen. Stop! Iedere keer weer als het stemmetje begint te ratelen, zeg je stop. En besef je dat dit je ego is. Zeg dit ook tegen jezelf: “stop, deze gedachtes zijn gebaseerd op oude dingen en ik kies voor mijn hart.” Door simpelweg stop te zeggen, volgt je brein na een tijdje en neemt dit stemmetje af.

Wil je extra lief zijn voor jezelf door jezelf te gunnen dit proces niet alleen te doen en wil je begeleid worden in de route naar meer zelfliefde? Kies dan voor een weekend Landen in je Lijf en ga samen met gelijkgestemde deze weg in of kies voor 1 op 1 coaching met een van onze coaches.