Beoordeeld met een 9,2!

Hervind je eigen energie

+10 Jaar ervaring

In 2021 kwam ik in aanraking met een oefening die mijn leven veranderde. Vaak willen we dingen anders, maar belanden we in uitstelgedrag. We weten wat we willen, maar doen het niet. We willen meer sporten, ons uitspreken naar anderen, minder werken, een betere privé-werk balans of een betere relatie met onze partner, familie of vrienden maar dat lukt niet. De reden is dat we de vaak keuze afhankelijk van het resultaat. Als ik dit of dat doe, dan wordt ik gelukkig. Als ik nu hard werk, dan heb ik dat huis over 20 jaar en word ik gelukkig. Of dan voel ik me goed, of dan heb ik het leven wat ik wil. We maken ons geluk afhankelijk van dat we eerst iets moeten doen voordat we iets bereiken. Maar waarom doen we het dan niet? Het zit hem in deze volgorde veranderen. We moeten eerst weten wat we willen en welke waarden voor ons belangrijk zijn. Als je die weet en vanuit die lagen beweegt, verandert de wereld om je heen vanzelf en kan je gelukkig zijn of doen wat je wilt. Dit is ons echte interne compas. Zodra je deze voelt en elke dag de agenda van je dag laat bepalen, gaat je leven volledig veranderen. Ik ga je een oefening geven die mijn leven heeft veranderd.

Het is belangrijk om jouw interne drijfveren te kennen. We denken dat vaak aan motivatie, carrière maken, een fijne relatie, mooie auto etc. Dit zijn dingen die de uitkomst zijn van het gelukkig zijn maar niet waar het om gaat. We moeten onze waarden begrijpen, deze voelen en elke dag leven. Het is allereerst belangrijk om onze waarden te kennen. Onderstaande oefening zal je leven veranderen.

Oefening (20 minuten): Pak een schrift, boekje of vel papier en pen en zorg dat je een fijne rustige plek hebt.

1. Bepalende momenten: Denk terug aan bepalende momenten in je leven. Vaak zijn dit momenten die je hebben geraakt en je hebben gevormd. In deze momenten zitten vaak vervelende ervaringen of emoties als pijn en verdriet. Maar vaak hebben deze momenten je ook wat gegeven hoe je je leven hebt gedaan en zijn er mooie kwaliteiten uitgekomen. Wat heb je uit deze momenten gehaald en hoe heeft het je gevormd? Ook kan je denken aan je favoriete films of wat je graag doet. De waarden komen in de oefening boven drijven. Schrijf deze op.

2. Waarden: Je hebt nu een eerste opzet van waarden. De volgende vraag is dat je jezelf afvraagt, wat vind jij belangrijk in je leven? Dit kan zijn prive of in je werk. Denk aan alles waarvoor jij je werkt doet, een film die je aanspreekt of geniet als je met je gezin of vrienden bent. Hieronder staat een voorbeeld.

Liefde
Verandering
Geluk
Passie
Verbinding
etc.

De uitkomst is een lijst met waarden. Bij mij waren dat er zeker 16-20. In de volgende stap breng je het tot de kern.

3. Groeperen: In deze stap ga je jouw waarden groeperen. Je maakt 3/4 groepen van waarden. Ik heb een groep liefde (met daarin verbinding, passie), creativiteit, verandering (transformatie, dingen veranderen) en vrijheid.

Deze waarden zijn de basis van jouw veranderingsproces. Elke dag als je de dag begint, lees je deze groepen met waarden door. Het leuke is dat dit jouw prioriteiten zijn en de basis van hoe je jouw dag inricht. Stel dat liefde jouw waarde is, welke activiteiten ga je dan die dag doen om jouw waarden te leven? Zo kan je een mooi gesprek plannen met je partner of vriendin of een spelletje doen met je kind. Stel dat verandering jou drijft, welke activiteiten plan je dan deze week om verandering neer te zetten? Ga je een cursus volgen die je al lang wilt doen of een project op je werk dat je maar uitstelt? Activiteiten doen in lijn met deze waarden, zal je bovengemiddeld veel energie geven en bijdragen aan je gevoel dat verandering mogelijk is.

Heel veel plezier met deze prachtige oefening. En het begint bij een keuze. Plan 20 minuten van jouw tijd om deze oefening te doen. Heb je hier nog vragen of reacties over? Mail ons op info@landeninjelijf.nl of neem contact op.

Liefs Danny