Beoordeeld met een 9,2!

Hervind je eigen energie

+10 Jaar ervaring

Controle loslaten hoe doe je dat? Juist in deze periode komen onze survival mechanismes boven drijven. We stappen in oude thema’s, doen dingen op de automatische piloot en doen minder wat we van plan waren om onze energie te bewaken en stappen te zetten. Onze energie staat onder druk en het is lastig om om te gaan met alle veranderingen en bij jezelf te blijven. We voelen de behoefte om te bepalen of te controleren, zodat we ons niet zo voelen zoals we ons voelen.

Hoe is dit voor jou? Is het steeds terugschakelen en een lange adem hebben? Of lukt het je mee te gaan met de flow? Wat zou er gebeuren als je de controle durft los te laten en het je zou lukken je over te geven aan wat er is en je bij jezelf kunt blijven? Controle loslaten, zorgt ervoor dat je niet afhankelijk bent van je omgeving om je goed te voelen en dat je minder gespannen zult zijn waardoor je meer energie zult ervaren. Ook jij kunt de controle loslaten, door onderstaande stappen te volgen.

laat het gaan en laat het zijn

Achterhaal de reden van je controle

Welk gevoel wil je maskeren? Of welke emotie wil je koste wat het kost voorkomen? Durf dit aan jezelf te erkennen. Door de emotie toe te laten, zoals onzekerheid, angst of falen, krijg je ruimte en laat je de controle die een emoties over je heeft, los.

Stel jezelf de vraagheb ik invloed op hetgeen waar ik mee worstel?

Zoals Gaur Gopal Das zei: “heb je een probleem? Nee? waarom zou je je dan zorgen maken? Heb je een probleem? Ja? Heb je er geen invloed op: waarom zou je je dan zorgen maken? Heb je er invloed op: waarom zou je je dan zorgen maken, doe er dan wat aan. Relativeer!”

Ontwikkel jezelf en stop de ander te willen veranderen

De ander willen veranderen is ook een vorm van controle. Je kunt een ander niet veranderen. Wat je wel kunt doen is zelf het voorbeeld zijn van hoe je het zou willen. Door jezelf te ontwikkelen en te zijn wie je wilt zijn, straal je dit ook uit naar je omgeving.

Maak een nieuw plaatje 

Vaak hebben we een beeld in ons hoofd van hoe ons leven, baan en gezin er uit zou moeten zien. Maar als dit plaatje niet klopt met de werkelijkheid dan willen we hier controle op uitoefenen. Maak een nieuw plaatje naar de omstandigheden zoals ze nu zijn, dit motiveert je om in het nu te leven en blij te zijn met wat je nu wel hebt.

Verdraag en maak bewust foutjes

We oefenen vaak controle uit omdat we alles goed willen doen en de lat hoog leggen. Oefen met foutjes mogen maken zodat je leert verdragen hoe het voelt niet alles perfect te doen. Kies twee dingen uit die minder belangrijk voor je zijn en doe deze een keer niet perfect. Zoals de handdoeken niet perfect opvouwen in de kast, geen gel in de haren van de kinderen of stuur die minder belangrijke mail pas na het weekend.

Vraag hulp van anderen

Als je het lastig vindt om de controle los te laten, bespreek dit dan met anderen. Een partner, een vriendin of een goede collega. Vertel waar je tegenaan loopt en wat je lastig vindt en vraag hoe zij dit (zouden) doen. Als je je kwetsbaar op durft te stellen is dat al een eerste stap naar controle loslaten. Wil je liever begeleid worden hierin? Kom dan naar een workshop Landen in je Lijf. Tijdens de workshops gaan we aan de slag met jouw persoonlijke vraagstukken en krijg je praktische tips, waardoor je dingen blijvend zult veranderen. Vind hier een overzicht van alle workshops.

 
Blijf gezond en stay safe!

Liefs,
Danny