Beoordeeld met een 9,2!

Hervind je eigen energie

+10 Jaar ervaring
Aan tafel bij de coach: durf te kiezen voor jezelf!

Veel mensen hebben de neiging zichzelf weg te cijferen en niet te kiezen voor wat zij zelf willen. “Ik kan het toch niet maken om haar te onderbreken omdat het mij te veel is?”. “Zij is er ook altijd voor mij dus nu moet ik ook klaarstaan voor haar als zij mij nodig heeft”. En voor we het weten zijn we weer aan het geven terwijl er geen energie meer over is. Herken je dit? Lees hier hoe ik dit bespreek tijdens een coaching.Ik vraag haar hoe het is gegaan de afgelopen weken. Ze worstelt met haar energie en is de laatste tijd zo moe. Wat zou ze graag meer energie willen en goede keuzes maken voor zichzelf. Op haar gezicht verschijnt een frons en ze begint haar verhaal. Ze wil wel goede keuzes maken, maar haar collega stond met tranen in haar ogen aan haar bureau en vertelde dat het echt niet goed ging, Het was einde dag en eigenlijk wilde ze naar huis. “Maar ik kan het toch niet maken om dan te zeggen dat ik geen tijd heb? Zij is er ook altijd voor mij!”.

We ontmoeten veel mensen die constant over hun eigen grenzen gaan om klaar te staan voor anderen. Vaak hebben we de overtuiging dat als we maar zorgen, er van ons gehouden wordt. Als wij van betekenis zijn dan zijn we onmisbaar en laat niemand ons in de steek en zijn we niet alleen. Of we moeten altijd maar sterk zijn, altijd alles perfect doen, altijd streven naar meer, dan zijn we de beste wereldverbeteraar die er is. Maar waar blijven wij zelf? Onze energie is op, meer dan op, en toch gaan we door. We zijn te angstig voor het gevolg dat wij liever nog vermoeider zijn dan dat we de confrontatie met angst aangaan.

Ze vraagt mij hoe zij dan andere keuzes kan maken? Hoe ga je om met iemand aan je bureau terwijl jij echt naar huis wil. Ik vertel haar dat ik laatst tijdens een weekend Landen in je Lijf hoofdpijn op voelde komen van de dorst. ik had nog te weinig gedronken en had dringend behoefte aan thee. Ik liep de gang op en een deelneemster vroeg: wil jij mij even helpen? En daar in die paar seconde dacht ik: ja ik moet wel helpen want het is een deelneemster en ik moet wel goed werk leveren! Maar ik voelde ook de hoofdpijn en zag het al gebeuren dat de korte pauze om was en ik nog geen drinken had. Daar in dat moment besloot ik dat ik vanuit liefde voor mezelf juist beter voor haar kon zorgen. Ik zei: “Ga hier even zitten, dan pak ik een kop thee en kan ik met mijn volle aandacht naar je luisteren”. Zij ging zitten en het was helemaal ok.

“Als de brandweer een brand moet blussen dan doen zij ook eerst een beschermend pak aan, voordat zij het brandende gebouw inrennen.” Ja zeggen tegen jezelf maakt dat je juist erna beschikbaar kunt zijn voor de ander.

Met deze tips kun je goed zorgen voor jezelf en te kiezen voor wat jij nodig hebt:

  • Verdraag
  • Adem in en uit
  • Doe de oefening: wat geeft je energie en wat kost je energie
  • Delegeer
  • Deel (wat je overwegingen zijn en waarom)
  • Volg je lijf (welke signalen krijg je en kun je die volgen)
  • Ontwikkel jezelf en maak jezelf vrij van oude overtuigingen (samen met Landen in je Lijf)