Beoordeeld met een 9,2!

Hervind je eigen energie

+10 Jaar ervaring

De blaadjes zijn aan het vallen en de dagen worden korter en donker. We naderen de winter en waar veel mensen nu last hebben van najaarsmoeheid ligt het volgende alweer op de loer: de winterblues. Wist je dat 1 op de 3 personen last heeft van een winterdip ook wel winterblues? Dat blijkt uit een onderzoek van radar . Dus als je last hebt van de winterblues – een schrale troost- je bent niet de enige! Maar wat is een winterblues eigenlijk? En vooral wat kun je er tegen doen?

Een winterblues noemen ze ook wel: Seasonal Affective Disorder (SAD). Op het gezondheidsplein wordt uitgelegd dat je gemoedstoestand onder invloed van de wisseling van seizoenen verstoord raakt. Voorjaarsmoeheid valt hier bijvoorbeeld ook onder. Een grote factor voor de verstoring lijkt vooral samen te hangen met de verstoring van de biologische klok die beïnvloedt wordt door de hoeveelheid licht.

Volgens de oude Chinese geneeskunde is de herfst en winterperiode bedoeld om naar binnen te keren. Het is de tijd van de Yin energie, die staat voor rust, donker, koel en het binnenste. Het staat voor dichter tot jezelf te komen en tot bezinning komen. Hierdoor kunnen (onverwerkte) emoties eerder naar boven komen, wat tot klachten kan leiden.

Veel voorkomende klachten van een winterblues of winterdip zijn o.a. vermoeidheid, lusteloosheid en sombere gevoelens. Maar ook hoofdpijn, prikkelbaarheid en gewichtstoename door extra trek in koolhydraten komen voor. En zelfs libidoverlies. Ai.

Betekent het dat als je last hebt van deze klachten je, net als bijvoorbeeld egels en vleermuizen, een winterslaap moet houden? Of net als vogels naar de zon moet vliegen? Nee, ook al klinkt het misschien best verleidelijk ;-).

Met deze tips kun je klachten voorkomen of verminderen:

 

Probeer zoveel mogelijk daglicht te tanken

Ga naar buiten, ook al lijkt het donker en grauw. Diverse studies tonen aan, dat voldoende daglicht het welzijn verhoogt en bijdraagt aan een betere nachtrust. Ook zijn er mensen die baat hebben bij lichttherapie. Laat je wel goed informeren als je dit wilt proberen.

Let op je voeding

Zorg voor warme dranken en voedsel en gebruik kruiden als kaneel, kruidnagel en venkel. Ook is het goed om seizoensgroente te eten, omdat de natuur vaak biedt wat je op dat moment nodig hebt. Veel groenten, zoals andijvie, bloemkool, broccoli zitten boordevol vitaminen en mineralen. Het is niet alleen heel gezond, maar ook duurzaam om seizoensgroente te eten. Wil je weten wat die groenten zijn. Check hier. 

Zorg voor een goede nachtrust

Kijk 2 uur voor je gaat slapen niet meer op een scherm. Blauw licht remt de aanmaak van melatonine, het hormoon dat je slaperig maakt. Vermijd koffie en alcohol en houd je nieren warm, door bijvoorbeeld een warme douche of kruik, of een massage. En zorg voor een vast ritme en minstens 8 uur slaap per dag.

Beweeg

Bewegen is goed voor een betere bloedsomloop. Of je nu een stuk gaat wandelen, hardlopen of fietsen, elke dag minstens een half uur bewegen, zorgt ervoor dat je lichaam meer zuurstof binnen krijgt. Je wordt hier niet alleen fitter van, maar je krijgt er ook meer energie van. Lukt het je niet om jezelf van de bank te hijsen, omdat je zo moe bent of gewoon geen zin hebt? Begin dan met 10 minuten. Je zult merken dat je daar al van opknapt en dat de 10 minuten misschien zomaar eens een half uur of langer kunnen worden.

Ga de natuur in

De vallende blaadjes kunnen je misschien een somber gevoel geven, maar als je je realiseert dat de boom het doet om te overleven, dan is het eigenlijk iets moois. En zelfs op een regenachtige dag, zijn de herfstkleuren prachtig om te zien. Probeer eens met een andere ‘bril’ op de natuur in te gaan en herontdek de dingen die je al zo vaak hebt gezien. Sta soms even stil en verwonder je over de schoonheid van een boomschors, of dennenappel. Raap eens een blaadje op en bekijk hoe prachtig de vorm is en de structuur van het blad. Als je met een andere blik naar de natuur kunt kijken, lukt het je vast ook om met een andere blik naar jezelf te kijken!

Doe iets leuks

Plan iets om naar uit te kijken. Avondje eten met vrienden, dagje sauna, weekend Landen in je Lijf 😉 of een doldwaze avond thuis met lekker hapjes, verkleedpartij en karaoke. Doe in ieder geval iets, waar je blij van wordt. Dat kan en mag van alles zijn. Ook als de buren het gek vinden. Of je partner. Ook als je ongestoord een boek uit wilt lezen op de bank. Verzin geen excuses, maar doe het gewoon!

Heb jij last van de winterblues en heb je behoefte om er over te praten? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Heb jij tips tegen een winterblues? Deel ze hieronder?