Beoordeeld met een 9,2!

Hervind je eigen energie

+10 Jaar ervaring

Je kent het wel dat je een op een verjaardag de ruimte binnen loopt en je voelt dat er spanning hangt. Je kijkt je partner aan en geeft een teken: ‘taart en cadeautje en we gaan weer’. Of dat je uitgeput thuiskomt van het boodschappen doen en je als een swiffer door de supermarkt hebt gelopen en alle spanning van iedereen hebt overgenomen.

Je bent vervolgens de hele dag onrustig, maakt je opeens veel meer zorgen en hebt geen energie meer over. Tijdens de workshops van Landen in je Lijf krijgen we hier veel vragen over, want hoe houd je deze spanning en energie van anderen buiten je? Hoe ervaar je innerlijke rust en blijf je bij jezelf?

Met deze tips kun je dit oefenen en stapje voor stapje bereiken:

Start je dag goed
Een goed begin is het halve werk, zeggen ze niet voor niets. Neem elke ochtend de tijd om oefeningen te doen, die ervoor zorgen dat jij goed gegrond bent en je diep in je lijf komt. Als je daar bij de start van de dag al mee begint dan kun je hier gedurende de dag op terugvallen en ben je sneller terug in dit gevoel. Je kunt een meditatie doen, de chi zelfmassage of een ademhalingsoefening. Tijdens de workshops Landen creëer jij je eigen set aan oefeningen waar jij de dag mee kan starten.

Blijf in het oog van de storm
In het middelpunt is het stil en rustig, hoe onrustig de storm ook om je heen is. Neem waar wat er om je heen gebeurt, hoor de geluiden, zie de mensen om je heen, ruik welke geuren er zijn etc. Hoe meer jij leert waarnemen wat er buiten je gebeurt hoe meer je ook kunt voelen dat dit buiten jezelf is en niet in jezelf. Neem waar dat de storm om je heen is en jij in je middelpunt rust ervaart. Wanneer je onrust of stress ervaart, stel jezelf dan de vraag: is dit buiten of binnen mij? Blijf in het oog van de storm en aanschouw de storm buiten je.

Haal adem als je innerlijke onrust ervaart
Is er stress en spanning in je lijf, haal dan adem en laat los. Adem in door je neus en uit door je mond (zie ook de video in deze nieuwsbrief om dit samen te oefenen.) Als wij uitademen laten we spanning los, dus bij iedere uitademing laat je meer en meer onrust los en kom je bij je echte zelf. Het kan ook helpen letterlijk te zeggen: alles wat niet van mij is, laat ik nu los (en adem uit). Ons lijf luistert naar wat wij zeggen en is hierin volgzaam, door toestemming te geven aan jezelf laat je meer los.

Durf te doen wat je nodig hebt
We gaan maar door en wuiven alle behoeftes van onszelf weg. Maar hoe meer jij je eigen behoeftes wegdrukt hoe meer jij jezelf ontkent en je bij jezelf vandaan raakt. Door te durven luisteren naar jouw behoeftes en hier ook naar te handelen ben jij trouw aan jezelf en kom je dichter bij jezelf. Begin klein met een kopje theedrinken zonder afleiding, een kwartier te wandelen alleen of een half uur een boek te lezen. Durf stap voor stap meer trouw te zijn aan jezelf.

Geef liefdevol terug
Veel mensen, vooral hooggevoelige mensen, hebben de neiging om voor anderen te zorgen. Maar vaak gaat dit in het extreme, door ook voor de ander te gaan dragen. We voelen ons geen goede vriend of partner als wij niet dragen voor de ander, maar dit gaat ten koste van onze eigen innerlijke rust. Je voelt je net Atlas die de hele wereld draagt. Maak onderscheid tussen liefde en aandacht geven en het dragen van het leed van een ander. Geef na een ontmoeting of gesprek liefdevol terug wat van de ander is en laat dit los voor jezelf. Je kunt dit doen door over je hart te strijken en daarna je handen van je af te bewegen. Door het vanuit je hart terug te geven zeg je eigenlijk: ‘ik geef je liefde mee vanuit mijn hart maar ik gun jou je eigen proces en vertrouw erop dat jij dit kan.’